Máte rozmrazovanie pod kontrolou?


Mraznička je nenahraditeľným pomocníkom každej domácnosti – umožňuje nám uchovávať potraviny stále čerstvé a efektívne predlžuje dátum ich spotreby. Často sa však stáva, že na niektoré potraviny zabudneme a ostanú uložené v mraznička dlhšie, než je v skutočnosti potrebné. Vďaka tomu strácajú nielen svoju kvalitu, ale aj bezpečnosť. Zmrazenie síce spomaľuje procesy rozkladu, ale je logické, že aj v takýchto podmienkach existujú určité hranice. Potraviny v mrazničke nevydržia nekonečne, a preto treba jej obsah pravidelne kontrolovať a označovať si potraviny dátumom zmrazenia. Takto sa vyhnete plytvaniu potravín a taktiež budete mať istotu, že to, čo konzumujete, bude zaručene bezpečné a stále chutné.

teplota mrazu

V prvom rade je nutné vedieť, že všetky potraviny, ktoré už boli raz kulinársky spracované, vydržia v mraze maximálne 1-2 mesiace. Nespracované hovädzie a kuracie mäso môžete skladovať kľudne aj rok, zatiaľ čo bravčové, kvôli zvýšenému obsahu tuku, iba 6 mesiacov. Zelenina a ovocie nebývajú väčšinou problémom, no lepšie je rozmraziť ich minimálne po 5 mesiacoch od zamrazenia. A čo také rozmrazovanie? Rozmrazovanie je rovnako dôležité ako samotné zmrazovanie, no mnoho ľudí si s rozmrazením príliš neláme hlavu.

masove vyrobky

Pravdou je, že nesprávny postup môže spôsobiť, že sa potraviny znehodnotia alebo sa v nich začnú množiť baktérie. Tento jav môžeme odpozorovať najmä na kuracích prsiach – ak ich necháme rozmrazovať pri izbovej teplote v umývadle na celú noc, úplne stratia svoju prirodzenú štruktúru. Ako dlho sa teda rozmrazuje kuracie mäso Chutnavareska ? Najbezpečnejším spôsobom je vždy pomalé rozmrazenie v chladničke – trvá síce dlhšie, ale potraviny zostanú v stabilnej teplote a nehrozí im riziko skazenia. Kuracina je v oblasti mrazenia naozaj citlivá, a preto sa odporúča rozmrazovať ju v chlade maximálne 12 hodín.